CHEF2

Desiree Jaks – ung kock med imponerande meritlista

Blogg

Kocken Desirée Jaks har vid en ålder av bara 27 år, redan byggt upp en mycket meriterande lista av framgångar till sitt CV. Desirée Jaks är född i Polen och har således polskt ursprung. Hon växte upp i den polska staden Gdansk och har sin mormor som största förebild. Enligt ratsit lever Desirée Jaks ensam i en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Snabba fakta om Desirée Jaks

Vem?Desirée Jaks, ung kock med imponerande meriter
Var?Desirée Jaks bor i Stockholm på Östermalm
Ålder?Desirée Jaks är född 1995
Varför?Hon är aktuell som en av de nya unga kvinnliga kockarna som visar framfötterna

Desirée Jaks, en vinnare från start

Desirée Jaks har redan vunnit OS-guld med Stockholm Culinary Team och guld även med juniorkocklandslaget i Nordic Young Chef Challenge. Utöver det har hon blivit utsedd till årets unga kock av 360 eat Guide. Nu 2022 blev hon även årets Stella Kock.

Hon har arbetat som kökschef på välrenommerade Agrikultur, och har sedan tidigare arbetslivserfarenhet från restaurang Sjön i Jönköping samt Griffins Steakhouse och Ekstedt i Stockholm. Hon har även hunnit med att jobba i London på Dinner by Heston och skaffat sig viktig internationell erfarenhet.

I slutet av 2020 blev hon kökschef på nyöppnade rooftop restaurangen Spesso i Stockholm. Trots öppning i coronatider lyckades man fylla restaurangen med folk. Desirée gillar tanken med Spesso. Spesso betyder “ofta “ på italienska, och tanken är just att gästerna skall komma tillbaka ofta, utan att tröttna på vare sig mat, tilltugg eller drinkar.

Fortsatta framgångar för Desirée Jaks

Desirée Jaks har tävlat med olika partners. I juniorlandslaget har hon bland annat haft sällskap av en annan ung och framgångsrik tjej, Annie Lundin. Annie är utbildad både som kock och konditor, och spås också en lysande framtid.

Framgångarna har absolut inte tagit slut för Desirée Jaks. I slutet av november 2022 meddelades det att Desiree Jaks kommer att tävla som Sveriges representant i det anrika champagnehuset Tattingers stora kocktävling. Denna kocktävling har funnits sedan 1967.

Tattingers kocktävling har genom åren vunnits av många stora namn inom kockvärlden. I december 2023 blir det Desirée som får möjlighet att mäta sina kunskaper och färdigheter mot de allra bästa i London i finalen. 

Framtiden för Desirée Jaks

Desirée Jaks har redan bevisat att hon är en tävlingsmänniska. Desirée Jaks deltog i kockarnas kamp 2021, så hon har både erfarenhet och är varm i kläderna från tävlingsmomenten.

Oavsett hur Desirée placerar sig i framtida tävlingar, så har hon redan gjort sig ett stort namn som kock. Desirée Jaks har ännu ingen sida på wiki, som wikipedia ibland kallas, men om framgångarna fortsätter är det bara en tidsfråga.

Sverige har de senaste åren klivit fram som en dominerande stormakt inom mat, och vi har utmärkt oss internationellt genom att vinna VM. Det har dock främst handlat om män. Flera krogar har även belönats med stjärnor i guide Michelin, men även här med män bakom.

Desirée och hennes kamrater representerar en ny generation unga kvinnliga kockar som är hungriga på att vinna, ambitiösa och erkänt skickliga. Vi ser med spänning fram emot att följa Desirée Jaks fortsatta utveckling som stjärnkock.

Desirée Jaks största meriter:

  • OS Guld
  • VM guld med juniorlandslaget
  • Utsedd att delta i Tattinger
  • Årets Stella Kock 2022