WOMAN1

Eva Remaeus – en aktris att komma ihåg

Blogg

Få TV-program har fått sådant genomslag som “Fem myror är fler än fyra elefanter”. Delar av programmen sänds i repris gång på gång med tre skådespelare som alla numera är döda och där Eva Remaeus lämnade oss först och alldeles för tidigt.

Några snabbfakta om Eva Remaeus 

Född1950
Död1993
UtbildningLunds universitet och Statens scenskola
DödsorsakHjärntumör

Eva Remaeus och Brasse Brännström

För den breda publiken blev Eva Remaeus i första hand känd för sin roll i barnprogrammet “Fem myror är fler än fyra elefanter”. Där spelade hon den käcka och söta flickan vars gunst både Brasse Brännström och Magnus Härenstam ständigt tävlade om. Eva lyckades dock hålla båda nöjda genom att undvika att ta ställning till vem hon tyckte bäst om. TV-programmet var i första hand avsett för barn, men sannolikt hade vuxna lika stor glädje av programmet. Programmets popularitet får tillskrivas samtliga tre rollinnehavare.

Programserien med Eva, Brasse och Magnus hade det amerikanska “Sesame Street” som förebild. I USA riktades programmet i första hand till barn med afroamerikanskt ursprung. Med sitt pedagogiska upplägg skulle barn lära sig räkna och skriva. Det visade sig att samma pedagogik kunde användas till barn med alla tänkbara hudfärger.

Eva Remaeus – en alltför kort karriär

Eva visste vad hon ville syssla med. Efter studentexamen började hon studera praktisk skapande dramatik och drama-teater-film vid Lunds universitet. Därefter gick hon två år vid Statens scenskola i sin hemstad Malmö.

Eva var även en duktig sångerska och hon var medlem i “Musikteatergruppen Oktober”. Där spelade hon bland annat i Bertolt Brechts “Modern”. Hon kom också med i de fria gruppernas samarbete som kallades “Tältprojektet”. Eva var ett barn av sin tid och deltog i de radikala rörelser som följde efter studentrevolten 1968. Att hon skulle arbeta tillsammans med Brasse och Magnus var inte helt självklart. Det ansåg hon vara lite för kommersiellt, men efter en del övertalning gav hon med sig. 

På 1980-talet spelade Eva Remaeus med i följande teateruppsättningar:

  • Tolvskillingsoperan som Polly Peachum på Parkteatern
  • Cabaret som Sally Bowles på Örebro länsteater
  • Två herrars tjänare som Smeraldina på Örebro länsteater

Förutom teater hann hon också med att arbeta för TV. Så sent som 1992, ett år före sin död, ledde hon barn- och frågesportsprogram i media. 

Eva Remaeus och Mannen på taket

En skådespelare med talang behöver inte begränsa sig till att spela teater. Eva fick vara med i flera filmer, där hon hade framträdande roller. Och naturligtvis fick hon spela i Malmöpågen Bo Widerbergs polisfilm “Mannen på taket”. Inte för att de båda kom från samma stad utan därför att hon passade i rollen. På sociala medier påminns man om att hon spelade en intim roll tillsammans med Sven Wollter. I filmen “Sven Klangs kvintett” hade hon en roll som schlagersångerska.

Här följer några andra filmer och TV-serier där Eva var med:

  • Tältet
  • Prins Hatt under jorden
  • Katy
  • Det är långt till New York
  • Xerxes
  • Smash

Eva Remaeus – död och eftermäle

Den som såg Eva framträda blev helt enkelt glad. Hon hade en positiv framtoning som smittade av sig. Desto sorgligare blev det då beskedet kom att hon drabbats av cancer. Hennes död kom alldeles för tidigt. Hon dog på Gran Canaria, men sin grav har hon på Lovö kyrkogård. Eva efterlämnade en dotter, Jovanna Remaeus-Jönsson, som går i sin mammas fotspår inom teatervärlden.
Det går att finna många bilder på nätet som visar Eva, och till och med hennes begravning och gravsten kan ses. Åtskilliga artiklar har publicerats om henne, där hon bland annat har beskrivits som det progressiva 70-talets primadonna. Hon var politiskt engagerad och var bland annat med och stöttade förtryckta folk i Centralamerika. I Nicaragua har hon fått ett vattentorn uppkallat efter sig, som “Eva Remaeus vattentorn”.