Ordna en egen oktoberfest – tips och råd

Blogg

Hösten är för många en tid som kan kännas lång och utdragen. Vill du ljusa upp höstmörkret antingen hemma eller på din arbetsplats då är din egna oktoberfest ett strålande alternativ. Bjud således dina vänner eller kollegor på en härlig och kreativ fest som kan sätta en guldkant på en långtråkig höstdag. Med oktoberfest som tema kan du enkelt skapa rätt atmosfär med hjälp av dekorationer, passande dryck och mat.

Oktoberfest som tema

Att använda oktoberfest som tema kan vara en oväntad överraskning som passar utmärkt till hösten. Oktoberfest är en tysk öl festival som har funnits sedan 1810 och det är inte konstigt att den anses vara den största folkfesten i Europa. Miljontals människor samlas varje år i München i slutet av september för att i 16 dagar festa på det 31 hektar stora festområdet. Här serveras runt sju miljoner liter öl under festivaldagarna. Klädseln för denna fest är traditionella folkdräkter, dirndl för kvinnor och lederhosen för män. Vill du uppnå en realistisk atmosfär till din fest kan du därmed hyra eller köpa oktoberfestkläder. Du och dina gäster kan dessutom utnyttja något från er egen garderob. Hängslen eller en trevlig hatt kan få dig att bli en del av stämningen. Långa flätor och förkläde är ett måste som du enkelt kan ordna själv eller handla på festbutiker.

Dekorationer till oktoberfesten

Dekoration till oktoberfest är en viktig del av planeringen och själva festen. Genom att hänga upp vimplar och ballonger kan du lyckas skapa en riktigt trevlig feststämning. Färgerna är blått och vitt vilket gör det enkelt att dekorera. En detalj som förknippas starkt med denna fest är de rutiga detaljerna. Girlanger och dukar är något som snabbt får den vanliga festen att kännas som en riktig oktoberfest. Det finns ett stort utbud av inspirerande dekorationer som du kan handla på nätet. Därför kan du enkelt beställa ett set av trevliga detaljer som kan ta din fest till en högre nivå och hålla traditionen levande även hemifrån.

Servera passande dryck

Eftersom oktoberfest är en uppskattad och älskad tradition finns klassiska ölsorter tillgängliga även i Sverige. Du kan hitta olika typer av ljus lager med trevliga etiketter som du kan ställa fram som en del av dekoren. Dortmunder och Helles är vad du ska servera om du vill komma så nära den riktiga upplevelsen som möjligt. Denna typ av öl är en härlig sällskapsdryck som kan komma i många spännande smaker såsom aprikos och apelsin. Drick ölen ur en sejdel för att få en autentisk upplevelse av en oktoberfest.

Toppa lagern med traditionella snacks

Maten som ofta förekommer under detta evenemang är traditionell tysk husmanskost. Den perfekta maten till denna fest är surkål och olika typer av korvar. Vill du göra det lite enklare kan du passa på att matcha lagern med snacks som påminner om Tyskland. Du kan därmed ställa fram en ostbricka med olika typer av goda ostar. Kombinera med skinka, bröd och andra sorters snacks. Kringlor är även en typisk detalj för festivalen som du kan bjuda på. Har du möjligheten kan det vara en utmärkt idé att grilla korv med bröd. Det går snabbt och enkelt att ordna och kan dessutom ge rätt känsla. Du kan köpa och bjuda på tysk korv såsom bratwurst som kan bli en riktigt god måltid för dina gäster. För att åstadkomma en riktig tysk specialitet kan du toppa korven med surkål.

Lyckas skapa rätt känsla

Den möjligtvis viktigaste beståndsdelen för att lyckas med en oktoberfest är att skapa rätt känsla. Festivalens kännetecken är gemenskap och en avslappnad atmosfär. Målet med festen är att ha kul med nära och kära. Därför är det en utmärkt idé att arrangera en oktoberfest på arbetsplatsen. Det är en riktigt bra aktivitet för att lära känna dina kollegor på ett mer privat plan. Det kan även ha en positiv inverkan på gemenskapen och arbetsklimatet på arbetsplatsen. Du kan på så sätt få en ny och djupare relation till dina arbetskollegor. Vill du ordna festen hemma kan det bli en personligare och mer intim fest. Du kan dessutom få mer tid till att arrangera dekorationerna och ta hand om mat och dryck. Bjud således dina nära och kära på en traditionell och minnesvärd fest de sent kommer att glömma.