Därför bör du investera i ett bra skjutstöd

Blogg Guider

Oavsett vad du jagar eller hur exakt du är när du skjuter, kommer en solid vila alltid att hjälpa dig att vara så mycket mer exakt. Och i många jakter där du kan behöva göra tripod. Men när du vill välja ett skjutstöd kan du bli lite överväldigad. Här är några tips om hur du väljer det bästa skjutstödet för jakt, inklusive grundtyper och delar och några rekommendationer.

Typer av skjutstöd

Det finns olika alternativ eller stilar som du ofta hittar för fotograferingsstöd. Som vi nämnde kommer de flesta typer av jakt att dra nytta av att ha ett solidt skjutstöd eftersom det tar bort en del av det mänskliga felet i samband med sikten. Oavsett om du skakar av fysisk utmattning eller en adrenalinkick hjälper skjutstöd till att eliminera den onödiga rörelsen. Här är en lista över skjutstöd att överväga.

  • Skjutstöd bänkskytte
  • Skjutstöd tripod
  • 5etta skjutstöd
  • Skjutstöd 4 ben
  • Inskjutning skjutstöd

Skjutstöd bänkskytte

Bänkskytte är en disciplin av målskott från en bänk från sittande position. Gevären stöds på bänken av en främre vila och ryggkudde. Det kan skjutas inomhus eller utomhus med antingen gevär eller andra vapen.

Skjutstöd tripod

Tripod har tre ben. Detta är det mest stabila skjutstödet eftersom det styr rörelsen från framsidan till baksidan och från sida till sida. Men det tar vanligtvis mer installationstid för att få den uppringd rätt och den är inte lika mobil på grund av den extra vikten och benen som kan snubblas i gräs. Tripod är ofta det bästa skjutstödet för jakt i mer kontrollerade scenarier och när du har tid att komma i position.

Överväganden för att köpa skjutstöd tripod

Vikt – tyngre dina tripod, i allmänhet desto stabilare blir de. När du tränar din långdistans skytte är det tydligt varför tunga tripod skulle vara det bästa alternativet – de håller dig bättre på målet för mer exakta skott. Men om du tar dem med på en landjakt där varje uns gör skillnad blir lättare tripod bättre. Aluminium tripod är lätta alternativ som du enkelt kan ta på fjärrjakt.

Justerbarhet – hur justerbara dina tripod är en fråga om preferenser. Vissa jägare skulle helt enkelt flytta för ett bättre skott, medan andra föredrar att sitta på ett ställe och justera via rattar eller spakar direkt på tripod. Med detta sagt, att kunna göra små justeringar med din hand medan du förbereder dig för skottet är ett trevligt alternativ att fortsätta flytta ner.

Hållbarhet – materialet som dina tripod är tillverkade av påverkar direkt hur hållbart de är. Jaktresor kan vara tuffa på utrustningen, särskilt när de förbereder sig för ett skott. Billiga tripod (gjorda av trä eller plast) går sönder, medan tripod i aluminium är konstruerade mer robusta.

Skytte – beroende på vilken typ av skytte du ska göra, kan de bästa tripod för jakt innehålla mycket olika funktioner. Om du till exempel planerar att skjuta långa sträckor på djur kan du använda en version utan att behöva justera mycket eftersom du är långt borta och stabilitet skulle vara ett bättre alternativ. Att ha ett närbildskott skulle kräva mindre rörelse och om du använder en skjutpistol eller armbåge i ett nära avstånd som du ropar, tänk på att din rörelse kan skrämma djuren. Så det är bättre att använda ett lätt justerbart tripod istället.

Vanliga frågor

Vad är ett skjutstöd?

Skjutstöd är ett redskap som hjälper jägare att få bättre precision och stabilitet för sin skjutning.

Vad bör man tänka på när man köper ett skjutstöd tripod?

Tripod av plast eller trä håller inte länge och är lätt att bryta. Att köpa ett tripod av aluminium är ett bättre alternativ.

Vad är en bänkskytte?

Det är en bänk som stöder skjutningen.