aviation

Jan Ohlsson spelade Emil i Lönneberga – vad hände sedan?

Blogg

Jan Ohlsson hette pojken som spelade Emil i Lönneberga på film. Numera är han tämligen okänd, vad det verkar på egen begäran. Men det finns en flygexpert som heter Jan Ohlsson, vars ansikte skulle kunna vara den vuxne Emils. Men är det samma person? 

Snabbfakta om Jan Ohlsson

Fullständigt namnJan Torsten Ohlsson
Ålder 60 år (född 3 juni 1962)
Känd förSpelade Emil i Lönneberga
Blandas ibland ihop medFlygexperten med samma namn

Jan Ohlsson skådespelaren i Emil i Lönneberga 

Jan Ohlsson (med andranamnet Torsten) är pojken som spelade Emil i Lönneberga i filmerna från början av 1970-talet. Ja, på den tiden var han en ung pojke, närmare bestämt i tioårsåldern när filmerna spelades in. Men hur gammal är Jan Ohlsson nu? Jo, numera är han 60 år. Han föddes den 3 juni 1962.

Efter Emil i Lönneberga hade Jan Ohlsson några mindre roller i ett par filmer till. Hans filmografi ser ut så här:

  • Emil i Lönneberga – 1971
  • Nya hyss av Emil i Lönneberga – 1972
  • Emil och Griseknoen – 1973
  • Victor Frankenstein – 1977 
  • Dante – akta’re för Hajen!

Så gick det sedan för Jan Ohlsson

Enligt Wikipedia är Jan Ohlsson idag flerbarnsfar och datatekniker. Han ger inga intervjuer sägs det. Han verkar vilja vara så anonym att det inte finns några offentliga bilder på honom. 

Precis som många som var skådespelare som barn, inte minst på den tiden, när alla såg samma filmer och program och därmed visste vilka skådespelarna var, verkar det som att Jan Ohlsson senare i livet inte ville bli förknippad med Emil i Lönneberga. Det sägs att människor vallfärdade till hans bostad bara för att titta på honom. Det kan nog de flesta föreställa sig att ett barn eller en tonåring inte skulle uppskatta.

Jan Ohlsson och Inger Nilsson

På diverse sidor på internet finns bilder på Inger Nilsson och Jan Ohlsson 1978. Inger Nilsson spelade Pippi Långstrump i filmerna från 1960-talet. 

De promenerar bredvid varandra på en bild och står och pratar med varandra på en annan bild. Hon, 19 år, i härlig, permanentad 70-talsfrisyr. Han, 16 år, är sig väldigt lik från Emil-filmerna, men i tonårsversion. I vilket sammanhang bilderna tagits anger ingen av de sidor som först kommer upp i google-sökningar.

Astrid Lindgren brukade berättade att hon fick inspirationen till Bröderna Lejonhjärta när hon i samband med en presskonferens såg den lille pojken Jan Ohlsson sitta i knät på sin storebror.

Jan Ohlsson flygexpert

Ibland cirkulerar rykten om att en person vid namn Jan Ohlsson, som är flygexpert, ska vara samma person som en gång spelade Emil i Lönneberga. Men ingenting talar för att det är sant. Snarare verkar det vara falskt. De bilder som kommer upp på en vuxen man när man söker på namnet Jan Ohlsson och Emil i Lönneberga ska enligt uppgift på t.ex. sidan sv.quora.com inte stämma. Alla bilder som visar en man som är äldre än tonåring är inte samma person som spelade Emil.

Jan Ohlsson, flygexperten – och alltså INTE den som spelade Emil i Lönneberga – är född 1954. Han är journalist och författare och har varit chefredaktör för flera flygmagasin, enligt Wikipedia. Han har skrivit flera böcker om skilda ämnen, som konsten i Stockholms tunnelbana, om vikingar, om meteorologi och om hur klimatförändringarna drabbar Sverige. 2017 gav han ut en bok som analyserar flygolyckor.

Dödsannons Jan Ohlsson 2018

Genom att söka på google med orden dödsannons jan ohlsson 2018 får du en mängd träffar, framför allt från olika begravningsbyråer. Nu för tiden läggs nämligen dödsannonser ofta ut på såväl begravningsbyråns hemsida, som på dagstidningars hemsidor. Ett namn som Jan Ohlsson är ju tämligen vanligt, så för att vara säker på att hitta rätt person är det nog bra att veta mer exakt vilket datum personen föddes eller avled.

Jan Ohlsson och hans accent

Någon kanske funderar på Jan Ohlssons accent och söker på det. Då kommer du få veta att det finns en Jan Ohlsson som, enligt LinkedIn är Ordförande på Accent Equity Partners AB. Huruvida den här Jan Ohlsson är samma som någon av tidigare nämnda herrar förtäljer inte historien.

I filmerna om Emil i Lönneberga pratar Jan Ohlsson småländska. I alla fall låter det som småländska i öronen på dem som inte är smålänningar. Om pojken från Uppsala lyckades byta dialekt under filminspelningarna får nog smålänningarna själva bedöma.