Elon Musk

Blogg

Han är känd som en av de rikaste på jorden. En entreprenör som har haft flera lyckade och omtalade företag. På senare tid har han dessutom blivit engagerad i Twitter och kryptovalutor.

Visste du till exempel att han hade en son som heter X Æ-12? Eller att han är värd nästan två biljoner kronor? I den här artikeln reder vi ut vem Elon Musk är bakom fasaden.

Snabbfakta om Elon Musk

Född:28 juni 1971
Net worth / förmögenhet:215,1 miljarder USD
Fru:Talulah Riley (2013–2016), Talulah Riley (2010–2012), Justine Musk (2000–2008)
Föräldrar:Errol Musk, Maye Musk

Elon Musk

Innan Elon Musk blev den rika och inflytelserika man han är idag var han en enkel student. När entreprenören grundade sitt första bolag levde han billigt, vilket han förvisso påstår sig göra även idag.

Familjen Musk och Haldeman

Den 28 juni 1971 kommer Errol och Maye Musk son Elon till världen. En liten pojke som ska komma att visa sig bli en av de rikaste männen på jorden med stora visioner om framtiden och mänskligheten.

Elons pappas familj härstammar från England medan morföräldrarna, som gick under namnet Haldeman, levde på resande fot i jakten på den försvunna staden Kalahari i Sydafrika. Senare fick Elon Musk kanadensiskt medborgarskap eftersom hans mamma, Maye Musk, var född i Kanada.

Skolgång och apartheid i Sydafrika

Från tidig ålder lärde Musk sig programmera och göra egna datorspel. Hans skolgång i Sydafrika var enligt honom själv inte den lyckligaste eftersom han ofta blev offer för mobbare. Som barn har han blivit beskriven som lite udda och inåtvänd, vilket delvis kan bero på hans Asperger syndrom, en sorts form av autism, vilket han tillkännagav i Saturday Night Live (SNL).

Musk bestämde sig för att lämna Sydafrika 1988 eftersom han annars skulle bli tvingad att utföra värnplikt, vilket han ansåg var detsamma som att stödja apartheid-regeringen. Dessutom såg han större affärsmöjligheter i USA.

Från student till miljonär

Innan drömmen om USA kunde bli verklighet reste Musk till Kanada där han började studera vid Queen’s University i Kingston Ontario men bytte, 1992, till University Of Pennsylvania i Philadelphia, USA. Där tog han senare kandidatexamen i fysik och ekonomi. Under sin utbildning grundade studenten Musk Zip2, ett bolag som levererade företags- och kartregister till digitala nyhetsbyråer. Det blev senare sålt till Compaq för 307 miljoner dollar.

 • 1971 – Född, Pretoria, Sydafrika
 • 1988 – Åker till Kanada
 • 1992 – Kommer till USA
 • 1995 – Grundar Zip2
 • 1997 – Kandidatexamen i fysik och ekonomi
 • 1999 – Säljer Zip2 till Compaq för 307 miljoner dollar
 • 2002 – Säljer PayPal-företaget till eBay och erhåller 175,6 miljoner dollar

Med sina nyvunna pengar köpte den unge Musk den dyra sportbilen McLaren F1 som han senare förstörde på väg till ett möte. Oturligt för honom var bilen oförsäkrad.

Efter Zip2 skapade Musk X.com vilket senare blev PayPal. Företaget var en pionjär inom den digitala transaktionsbranschen och visade sig även bli ett av de mest framgångsrika betalningstjänsterna på nätet. År 2002 blev PayPal-bolaget sålt till eBay för 1,5 miljarder dollar. Musk fick som största aktieägare med 11,7 %, ut cirka 175,6 miljoner dollar av affären.

Nya fronter – rymden

Samma år som PayPal-affären var ett faktum grundade han Space Exploration Technologies, kallat SpaceX. Musks intresse för rymden hade länge blivit närt av en god dos science-fiction. Därav hans långa fascination för det som ligger bortom vår planet och för mänskligheten att leva på fler platser än bara jorden. Andra menade att Musk började tappa förståndet när han pratade om rymdraketer och rymdresor.

Entreprenören försökte köpa interkontinentala missiler (ICBM), för att kunna skicka möss eller växter till Mars. Bemötandet i Ryssland var allt annat än positivt inför entreprenörens nya visioner. Projekt etfick därför uppföras genom att göra egna raketer istället för att förlita sig på ryska säljare. Efter idogt arbete kunde Elon Musk få upp Falcon 1 i rymden år 2008.

Den nya elbilens födelse

I samma veva som Musk började realisera tankarna om rymden hjälpte han till att grunda Tesla Motors. År 2003 blev han delägare i företaget som industrimagnaten senare har blivit en känd frontfigur för. Musk investerade stort i både Tesla och raketprogrammet.

Därefter följde några tuffa år innan Tesla blev det framgångsrika bil- och energiföretag det förknippas med idag. Företagets har nu även planer på att producera eldrivna långtradare och fyrhjulingar utöver de populära personbilarna.

Starlink

Elon Musk arbetar sedan några år tillbaka även på ett satellitsystem som ska kunna ge internet till olika platser. I stora delar av världen är nämligen tillgången till internet väldigt dålig. Det kan bero på att terrängen är svårtillgänglig eller platserna avlägsna från större samhällen. Musk ville erbjuda en lösning på problemet med systemet Starlink. Planen är att få upp flera tusen satelliter som ska kunna kommunicera, samt generera internet, genom paraboler.

Starlink anses ha en del risker med särskild tanke på satelliterna. Det finns dock risker med satelliterna. Går de sönder kan exempelvis skräpet störta mot jorden eller kollidera med anddra satelliter eller rymdstationer med besättning. Dessutom är utsläppet av koldioxid i samband med uppskjutningarna ifrågasatt.

Musk skickar Starlink till Ukraina

I kriget som Ryssland startade i februari, har Musk skickat bort tusentals Starlink-paraboler. Parabolerna ger ukrainarna tillgång till internet när det vanliga nätverket försvinner i och med att infrastrukturen blir förstörd. Musk har även twittrat att han utmanar Putin till en duell för en snabbare lösning på kriget.

Asperger och IQ

Som tidigare nämnt tillkännagav Musk att han har Asperger på SNL. Asperger ingår i autismspektrumet och relateras ofta till personer som är skickliga på något specifikt och på sitt eget sätt. Exempelvis menar experter att Albert Einstein, matematikern som kom på relativitetsteorin, hade asperger. Inte sällan har faktiskt personer med asperger ett högt IQ-värde (intelligenskvot och den genomsnittliga intelligensnivån i samhället).

Av det ovan sagda uppkommer frågan huruvida Musk har ett högt IQ eller inte. Det finns inga bekräftade källor, men antagligen bör han ligga på övre snittet, alltså 110 +. Detta eftersom Musk har studerat på universitet samt lyckats starta upp och leda ett flertal lyckade projekt. Å andra sidan behöver det inte betyda att han är smartare än andra. Siffran är baserad på yttre framgångar vilket till viss del även kan bero på hans familjs förmögenhet.

Musk och familjelivet

Över åren har Elon Musk haft många relationer, varav två äktenskap. Hans senaste relation var tillsammans med Grimes, en musikartist som gjort sig känd för att sticka ut. Deras relation beskrevs som ”flytande” av Grimes.

En av hans tidigare partners är intressant nog också Amber Heard. De ska ha träffats på inspelningen av Machete Kills 2013, men först blivit tillsammans 2016 när båda var singlar. Musk påstås ha varit attraherad av hennes skarpa attityd. Efter ett år gick förhållandet isär. De testade kort igen men det hela tog snart slut för gott. På grund av hans relation till henne blev Musk indragen i rättegången mellan Heard och Johnny Depp.

Innan Musk fick barn med Grimes hade han redan ett tvillingpar samt triplets från sitt första äktenskapet med författaren Justine Wilson. Tvillingarna heter Griffin och Xavier Musk. Elon Musk och hans tidigare fru delar nu omvårdnaden om sina fem söner.

Annorlunda namn på barn

Namn kan vara konstiga och i Musk-familjen är det ont om vanliga tilltalsnamn. Tillsammans med dåvarande flickvännen Grimes fick Musk en son som blev döpt till X Æ A-12 Musk. Det påminner om namnet på en rymdfarkost, vilket inte är tillåtet enligt Kaliforniens lagar. Därför valde paret att ta bort siffror från namnet och endast behålla bokstäver, X Æ A-Xii. Musk och Grimes fick senare en dotter via surrogatfödsel som de döpte till Exa Dark Sideræl. De kallar sonen för X och dottern för Y.

 • 2002 – Nevada Alexander, son, dog i plötslig spädbarnsdöd
 • 2004 – Griffin, son
 • 2004 – Xavier, son
 • 2006 – Kai, son
 • 2006 – Saxon, son
 • 2006 – Damian, son
 • 2020 – X Æ A-12, son
 • 2021 – Exa Dark Sideræl, dotter

Industrimagnatens ekonomiska kapital är utan tvekan en trygghet eftersom det blir åtta födelsedagar per år!

Boende och livsstil

Musk lever överlag ett sparsamt liv, eller åtminstone är det så han ofta framställer sig själv. Grimes påstår att de bodde i ett hus värt runt en halv miljon kronor under tiden de levde tillsammans. Numera säger sig Musk ha gett upp alla fysiska egendomar, såsom hus – med undantaget för sitt privatjet.

En hel del rykten nämner att entreprenören ofta sover över hos vänner. En av dessa vänner är Ken Howery som har en lyxig herrgård. Det är samma vän som hade sin födelsedagsfest i Sverige när Musk blev sjuk i covid. Festen hölls på Stora Sundby Slott i Eskilstuna 2020. Musk blev inte smittad av en svensk, utan av en amerikan vilket han twittrade om därefter ”Ah, the irony is just too much!!”.

Oavsett hos vilken vän Musk övernattar är det i regel inte fråga om några billiga hus, vilket tech-entreprenören påstår.

Hur mycket pengar har Elon Musk?

Att kunna fastställa en rik persons förmögenhet är aldrig enkelt. Pengarna ligger utspridda på egendomar, aktier och över bankkontot och annat. Därför är det svårt att få bra siffror som ger en helhetsbild av personens kompletta förmögenhet.

Enligt Forbes är Musk världens rikaste man, de räknar hans totala värde, dvs. net worth, till 216,8 miljarder dollar. I svenska kronor blir summan nästan två biljoner kronor. Lite skillnad från tiden då han jobbade alla dagar i veckan, bodde på kontot och duschade på ett närliggande YMCA (vandrarhem).

Har Elon Musk fått en hårtransplantation?

På bilder från hans tidigare år till 2010-talet kan man se hur Musks hår börjar tunna ut – för att sedan komma tillbaks. På Norwood-skalan låg hans håravfall runt 4, men kunde säkert ha stigit till 5 eller 6. Nu valde han istället att göra en transplantation för att återfå hår. Även andra kändisar går i Musk fotspår när det gäller att genomgå operationer eller metoder för att tillbaka den ursprungliga hårväxten. Det är med andra ord en trend bland män som Elon Musk.

Krypto och Musk

Kryptovalutorna har blivit en mycket populär marknad. Musk har hängt på trenden och säger sig äga krypton (på engelska crypto) med den kända Doge-hunden, samt Bitcoin och Ether. Inte konstigt med tanke på att han tidigare har arbetat med betalningssystem. Krypto ser han som ett nytt steg i den ekonomiska utvecklingen. Han skämtade om det i sitt uppträdande i SNL.

De tio populäraste kryptovalutorna idag är:

 1. Bitcoin
 2. Etherum
 3. Tether
 4. USD coin
 5. BNB
 6. Cardano
 7. XRP
 8. Binance USD
 9. Solana
 10. Dogecoin

Bitcoin har man hört mycket om i nyheterna men även andra kryptovalutor har blivit framträdande som alternativ. Etherum sägs erbjuda en mindre energikrävande teknologi i jämförelse med Bitcoins kritiserade elförbrukning vid transaktioner.

Anonymous utmanar Musk

Elon Musk har blivit anklagad av den kända hacker-gruppen för att manipulera kryptovalutan för egen vinning. När han twittrade att han var ”The Dogefather” som refererar till kryptovalutan, fick det kryptovalutans värde att skjuta i höjden. Samma sak hände när han twittrade om GameStop när han skrev ”Gamestonk”.

Vidare påstår gruppen att Musk är en naiv narcissist som bara gör alltför att bli sedd. Musk kallade deras meddelande för falskt och skämtade istället på Anonymous-gruppens bekostnad. Svaret skulle kunna vara ett försök att hamna i rampljuset, vilket skulle bekräfta deras anklagelse.

Coola uppfinningar

Musk är känd för att både säga och göra konstiga saker. Ett sådant projekt är en robot, kallad Optimus. Den ska ha en väldigt människolik design. Tanken är att den ska kunna göra uppgifter människor tycker är tråkiga. Få tackar nog nej till det och möjligheten att få tid över till något roligare.

Problem med en Mr Escobar

Att göra en robotassistent till hemmet kan verka harmlöst och än mindre är till exempel utvecklingen av en eldkastare. Inte bara är det en eldkastare, den har dessutom gett upphov till en debatt mellan honom och Roberto Escobar. Det vill säga bror till den ökände knarkledaren Pablo Escobar. Tydligen har brodern utvecklat en nästintill identisk eldkastare som Musk. Vidare hävdar Roberto Escobar att han gjorde sin först och att Musk stulit hans idé. Musk skämtade om att det faktiskt inte är en eldkastare, “It’s not a flamethrower, Mr. Escobar.”

Om du vill veta mer om entreprenören, hans karriär och pågående projekt kan du läsa om honom på wiki eller publicerade intervjuer. Ett tips är även att följa hans profil på sociala medier som Instagram och Twitter. Där lägger ofta magnaten ut en quote eller flera som hänvisar till entreprenörskap.