Världens rikaste länder

Blogg Guider

Har du någonsin undrat över vilket som är världens rikaste land? När man mäter hur rikt ett land är använder man sig utav BNP per capita eller köpkraftsparitet (PPP) för att få fram ett mer träffsäkert resultat av hur rikt ett land är.

Läs vidare redan nu för att upptäcka vilka som är de rikaste länderna enligt BNP per capita.

Världens rikaste länder 2021

Här kan du läsa vidare om de tio rikaste länderna i världen. Om du bara är ute efter en snabblick, kika då lite längre ner på en lista av topp tio!

10. San Marino – BNP (PPP) per capita 65 320 Int. $

På plats nummer tio finner vi den lilla mikrostaten som är totalt omringad av Italien. Befolkningen i landet är väldigt låg medan höga intäkter täcks främst från bankverksamhet och turism.

9. Brunei – BNP (PPP) per capita 66 800 Int. $

Trots att Brunei tar sig in på topp tio listan är de extremt beroende av import från resterande världen. Den lilla sultanstatens främsta inkomster kommer från olja och naturgas men resterande resurser måste importeras från närliggande länder.

8. USA – BNP (PPP) per capita 69 230 Int. $

På åttonde platsen finner vi ett land som många anser som ett av de rikaste länderna i världen. Medan USA BNP är den högsta i världen ligger de inte bland topp fem på grund av deras stora befolkning. Däremot leder inte bara deras starka ekonomi utan även deras geopolitiska position till att människor ofta refererar till USA som världens mäktigaste land.

7. Norge – BNP (PPP) per capita 70 830 Int. $

Våra grannar till väst intar den sjunde platsen på denna lista. Inte nog med att Norge har en stor tillgång till skog, metaller och vattenkraft, de har dessutom en stor resurs av olja. För att kunna förebygga en nedgång i intäkter när oljan börjar försvinna har norska staten även dedikerat pengar till investeringar utomlands.

6. Förenade Arabemiraten – BNP (PPP) per capita 73 570 Int. $

Denna förbundsstat består av sju emirat varav de troligtvis mest kända är Dubai och Abu Dhabi. Tack vare olja och naturgas utgör sig Förenade Arabemiraten till världens sjätte rikaste land.

5. Schweiz – BNP (PPP) per capita 78 530 Int. $

Här är landet som inte bara är känt för sina ostar och berg utan även deras banker. Det är inte konstigt att Schweiz hamnar på topp tio listan då en stor del av deras BNP utgörs från finansiella tjänster. De kan dessutom tack sin centrala geografisk position för lättheten att transportera exportvaror.

4. Qatar – BNP (PPP) per capita 104 670 Int. $

Det har nog knappast undgått någon att landet som tar fjärdeplatsen anses vara ett rikt land. Qatar kan tacka tillgången av naturgas och olja för deras större förmögenhet. Men för att se till att inte göra sig beroende av fossila bränsle försöker landet att satsa mer på jordbruk på sistone.

3. Irland – BNP (PPP) per capita 112 460 Int. $

På tredje plats hittar vi ingen mindre än önationen Irland. Däremot kan den höga platsen bedra. En tredje plats på denna lista får det att verka som ett av de rikaste länderna i Europa, istället kommer en stor del av intäkterna från multinationella företag där vinsten försvinner från den gröna ön.

2. Singapore – BNP (PPP) per capita 116 490 Int. $

Många mindre stater i Asien anses ofta som rika länder och Singapore är inget undantag. En stor del av Singapores intäkter kommer från deras hamnaktivitet eftersom att varor omlastas just där. Men om vi tar ett steg vidare och tittar på toppen: vilket är världens rikaste land?

1. Luxemburg – BNP (PPP) per capita 131 870 Int. $

Så vilket land är rikast? På plats nummer ett som världens rikaste land har vi ingen mindre än Luxemburg. Inte nog med att detta lilleputtland är rikaste landet i Världen, det är dessutom därmed också det rikaste landet i Europa.

Topp Tio Sammanställt

 1. Luxemburg
 2. Singapore
 3. Irland
 4. Qatar
 5. Schweiz
 6. Förenade Arabemiraten
 7. Norge
 8. USA
 9. Brunei
 10. San Marino

Världens rikaste länder 2020

Nu när vi har lärt oss vilka länder som är rikast i världen just nu, och framförallt att Luxemburg är världens rikaste land 2021, kan det vara spännande att ta en titt på hur det såg ut förra året. Av den anledningen har vi kompilerat en lista av de rikaste länderna år 2020.

 1. Luxemburg – BNP (PPP) per capita 120 090 Int. $
 2. Singapore – BNP (PPP) per capita 99 680 Int. $
 3. Qatar – BNP (PPP) per capita 96 550 Int. $
 4. Irland – BNP (PPP) per capita 96 020 Int. $
 5. Schweiz – BNP (PPP) per capita 73 230 Int. $
 6. Förenade Arabemiraten – BNP (PPP) per capita 71 140 Int. $
 7. Norge – BNP (PPP) per capita 65 800 Int. $
 8. Brunei – BNP (PPP) per capita 64 710 Int. $
 9. USA – BNP (PPP) per capita 63 080 Int. $
 10. San Marino – BNP (PPP) per capita 59 800 Int. $

Sverige

Vårt avlånga land anses ofta som ett av de rikaste länder i världen och därmed Europa. Däremot syns inte Sverige till i länder lista. Det beror på att Sverige ofta skiftar mellan plats 15 och 16, så vi är inte långt ifrån! Således är dock Sverige ett av Europas rikaste länder.