Torra skämt – Ordvitsar & Pappa-skämt

Blogg

Att gravallvarligt påstå att det är lätt att definiera torr humor skulle kunna vara exempel på ett riktigt torrt skämt. Som med alla sorters skämt finns det gråzoner och obskyra underkategorier. Dessutom vet vi ju att olika människor har olika humor. Det går dock att känna igen de torra skämten på att de i regel får folk att stöna och sedan le, snarare än att skratta högt.

Olika sorters torra skämt

De torra skämten är aldrig grova. Meningen med dem är inte att få folk att skratta på någon annans bekostnad. De ska heller inte ha några tydliga sexuella anspelningar. Snarare ska det roliga i skämten ligga i formuleringar och omständigheter. Några sorters torra skämt är

  • Ordvitsar, även kända som pappaskämt
  • Paradoxer och lustiga vändningar
  • Logikskämt och gåtor med oväntade svar

Dessutom ska det gärna vara dåliga ordvitsar, och någon form av ordlek får gärna vara med även i gåtorna.

Några exempel

Ett exempel på torra pappa skämt är att kalla en aggressiv äldre kvinna för en ”militant” eller ”kombattant”. Till dessa skämt och ordvitsar hör även att säga saker som ”om man väntar på bogsering är det svårt att bärga sig” och ”jag såg en katt spinna på gymmet”.

Ibland räknas även viss ordmärkning till den här typen av torr humor. Inte minst är det vanligt när en särskrivning blir oavsiktligt rolig, som att kommentera att ”jätte roliga” verkar vara en jätte med jobbigt efternamn. Den riktiga klassikern i den kategorin är nog ”djupfryst kyckling lever”, vilket naturligtvis är en biologisk sensation.

Gåtorna har också sin rutiner. Dessutom fungerar de ofta bra även för barn, eftersom själva skämtet ofta också utgör en enkel ordvits. Till exempel den här gåtan: ”Vad behöver man för att få billiga blommor?”, där svaret är ”Rabatt”. Ytterligare en: ”Vad kallas mössens motorcyklar? Ostbågar.”

Bland logikskämten finns det också del riktiga klassiker. En av dem är den här roliga historien: Tre logiker går in på en bar. ”Vill ni tre ha öl?” frågar bartendern. Den förste logikern svarar ”Jag vet inte”. Den andre logikern svarar ”Jag vet inte”. Den tredje logikern svarar ”Ja”.

Liknande former av humor

En del torra roliga skämt ser dock inte ut som de typiska ordvitsarna och logiska vändningarna där mottagaren ska förstå sammanhanget efter en stund. Hit kan vi räkna gåtor som bygger på en viss respons från mottagaren. Ett exempel som brukar roa både barn och vuxna är den här: ”Vet du vad det är för skillnad på en brevlåda och en kos rumpa?” Här det meningen att mottagaren ska svara ”nej”. Det är nämligen det som bygger upp möjligheten för den som ställt gåtan att säga ”jaha, då ska man inte be dig posta några brev”.

Därtill kan de torra skämten bestå i att säga något uppenbart absurt och se om mottagaren för en stund tror att det sägs på allvar. På sätt och vis är gåtan nyss också ett exempel på den sortens humor. Ett annat skulle vara att säga någonting i stil med ”jag tar all min information från Flashback, att folk läser tidningar är för jävligt, det är ju inte 2021 längre” och se hur lång tid det tar för omgivningen att förstå att du skämtar. I sådana fall bygger humorn alltså på en form av ironi. Den är givetvis extremt beroende av sammanhang, och inte minst av att mottagaren förstår vad du underförstått refererar till.

Specialskämt och sidospår

Ibland kan även väldigt speciella typer av skämt passa in i kategorin, som till exempel torra finska skämt. De går mest ut på att skämta om fördomar, som till exempel ”Finnar äter med kniv och kniv”. På så sätt är de besläktade med de typiska Norgehistorierna, även om dessa ganska sällan räknas som torra skämt. Fast i grunden är det enligt samma princip som vi kan säga sådant som ”Varför kryper norrmän på golvet i butiken? De letar efter låga priser.”

Nu är det naturligtvis inte bara om våra grannar det går att hitta kategoribaserade vitsar. Det fungerar med vilken grupp som helst. Fundera till exempel över om det finns torra häst skämt. Kanske blir svaret ”nej, de fattar inte galoppen”. Gå sedan vidare till kattägare som tar sig en jamare, hundägare som skäller och säkert många andra.

Stöna och sedan le

Har du stönat åt några av vitsarna i den här texten? I så fall har de förhoppningsvis lyckats bra som torr humor. Dessutom har du förhoppningsvis känt ett leende eller rent av ett litet skratt pocka på efter stönandet. Då blev det riktigt bra.

Som bekant brukar de dåliga ordvitsarnas och riktigt torra skämtens mästare av någon anledning vara pappor. Så om du söker efter fler exempel eller vill ställa frågor om torr humor, vänd dig till en pappa. Det kan vara din egen eller någon annans. För när det gäller pappaskämt blir det mest en fars.